Vahva tiimityö siivitti Haminan energiaterminaalin ennätysnopeaan käyttöönottoon

Laivaoperaatioiden valmistelua tiimin kanssa, tankkitarkastuksia LNG-terminaalissa ja logistiikkajärjestelyjä. Tiivistä yhteydenpitoa asiakkaisiin ja yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa Baltiasta Britteihin. Lue millaista Haminan kaasuklusterin energia-asiantuntijoiden Lassen ja Janin työ on LNG:n parissa, ja mikä kaasualassa koukuttaa!

Hamina LNG:n terminaalipäällikkö Lasse Kettunen käynnistää työpäivänsä kotikonttorilla. Siellä on hyvä hoitaa ajatusta vaativat työt, sillä kun Lasse saapuu pääkallopaikalle Haminaan, energiaterminaalin hektinen maailma imaisee mukaansa. LNG:tä kuljettavia laivoja saapuu satamaan ja rekkoja lähtee toimittamaan kaasutilauksia asiakkaille jatkuvana virtana. Terminaalipäällikkö on kansainvälisen toimintaympäristön keskipisteessä, ja tilanteet sekä asiakkaiden tarpeet vaihtuvat nopeasti.

Asiakkaan tarpeet ohjaavat myös Lassen läheisen työtoverin, Rohe Solutionsin teknologiapäällikkö Jani Hautaluoman työtä. Jani huolehtii siitä, että LNG liikkuu asiakkaalle toiveiden mukaan ja työpäivä alkaa yleensä tilannekartoituksella. Kaasuasiantuntija tuntee asiakkaidensa energiatarpeet ja pitää niistä huolta. Myös myynti ja asiakaspalvelu kuuluvat Janin toimenkuvaan: ”positiivinen palaute on paras motivaattori”.

Timanttinen tiimityö auttaa tiukassakin paikassa

Kaksikko tiimeineen on tehnyt tiivistä yhteistyötä Haminan kaasuklusterin lokakuussa 2022 käynnistyneen energiaterminaalin tiimoilla. Haminan satamassa avautunut terminaali on nopein ja tehokkain käyttöönotto pohjoismaisista LNG-terminaaleista. Ennätysaikataulun onnistumisessa avainasemassa oli ennakointi, riittävä resursointi sekä ennen kaikkea laaja-alainen, yhteen hiileen puhaltava joukko ammattilaisia.

Jani oli osa tiimiä, joka auttoi Lassea ja terminaalin ammattilaisia tunnistamaan ja ratkaisemaan käynnistykseen liittyvät haasteet mahdollisimman nopeasti.  “Tiimimme vahvuudet täydensivät toisiaan ja mutkaton yhteistyö auttoi selättämään vaikeatkin asiat. Yhteinen tavoite varmisti, että koko porukka oli täysillä mukana”, kuvaa Lasse.

Yhteistyön sujuvuudessa keskinäinen luottamus on tärkeässä roolissa. ”Hektisen käyttöönottovaiheen aikana syntyi yhteen hitsattu porukka, jolla oli sama suunta”, kertoo Jani. Yhteisen teeman parissa töitä tekevän tiimin toiminta tuottaa myös tulosta. ”Kun sovitaan mitä tehdään ja tehdään mitä sovitaan, hyviä asioita tapahtuu”, summaa Lasse.

Kaasuala koukuttaa monipuolisuudellaan

LNG:n laajat käyttö- ja kehitysmahdollisuudet motivoivat kaasualalla pitkään viihtynyttä Jania. Erityisen kiinnostavaa on LNG:n merkitys uusiutuvien kaasujen käytön ja jakelun tehostamisessa. “LNG antaa energian käyttäjille vapautta, sillä se ei ole riippuvainen sijainnista. LNG mahdollistaa uusiutuvien kaasujen jakelun ja vauhdittaa niiden hyödyntämistä”.

Lasse polku kaasun pariin kulki paperi- ja selluteollisuuden ja öljynjalostuksen kautta. “LNG oli minulle uusi tuttavuus, mutta terminaalin konsepti ja LNG:n mahdollisuudet esimerkiksi laivaliikenteessä raskaan polttoöljyn korvaajana innostivat perehtymään alaan”.

Haminan kaasuklusteriin kuuluvassa terminaaliyhtiössä Lassea viehättää avoin ilmapiiri ja ketterä tiimi. “Kompakti työyhteisömme toimii joustavasti, ripeästi ja ennen kaikkea turvallisesti. Työssä on sopivassa suhteessa vapautta ja vastuuta. Joustoa löytyy sekä työnantajan että tekijöiden puolelta”.

Myös Jani arvostaa Rohe Solutionsin ja koko kaasuklusterin mutkatonta työyhteisöä, jossa asioista keskustellaan ja palautetta jaetaan luontevasti arjessa. “Mikä parasta, klusterissa työskennellään vaihtuvissa toimintaympäristöissä ja erilaisten ihmisten kanssa. Ja kosketus käytännön työhön säilyy”, kiittelee Jani.

Jani starttaa biokaasuautonsa asiakasyrityksen pihassa Kajaanissa. Kotimatkalla hän soittaa Lasselle sopiakseen tulevan viikon LNG-toimituksista.

Lasse on juuri lopetellut Teams-palaverin sveitsiläisen yhteistyökumppanin kanssa ja on valmistelemassa terminaalin seuraavaa laivaoperaatiota. Puhelun aikana kaksikko jatkaa myös terminaalin rekkaliikenteen kehityssuunnitelman viimeistelyä ja käy läpi energiamessujen antia. “Huomenna jatketaan!”

Tutustu Haminan Kaasuklusterin toimijoihin:

Rohe

Hamina LNG